Klimatveckan - mer digital och tillgänglig för alla

Klimatveckan bidrar till Klimatrådets vision om ett klimatsmart Plusenergilän - Välkommen! Klimatveckan 2020 innehåller fler digitala aktiviteter - som alltid kostnadsfria och tillgängliga för alla. Klimatveckans program uppdateras löpande med insatser från hela Jönköpings län, håll utkik efter dina favoriter!

Hela veckan

Resbingo 2020 - tävla i hållbart resande

Här hittar du ett koncept på en tävling där du spelar bingo i hållbart resande. Tävlingen är enkel och du spelar tillsammans med dina kollegor. Energikontor Norra Småland arrangerar denna tävling – Resbingo – under Klimatveckan och Trafikantveckan för deltagare i projektet Hela RESAN. Vill du också genomföra tävlingen i din organisation? Kolla gärna in vad vi gör och bara kopiera upplägget.

Läs mer
Hela veckan

Klimatrådets solelskampanj - För alla

För varje år som går syns allt fler solceller på tak runt om i Sverige. Såväl villaägare som bostadsrättsföreningar och industrier ser fördelar med att producera solel själva. De blir inte lika beroende av elprisförändringar, kan tjäna en hacka på överskottselen de säljer och dessutom hjälpa klimatet på samma gång. Kort sagt är solel en klimatsmart investering för framtiden!

Läs mer
Hela veckan

Digitala tipsrunda - Värnamo kommun

Värnamo kommun arrangerar den digitala tipsrunda X-rundan på sex platser i kommunen. Under klimatveckan handlar frågorna om mat och klimat. Allt du behöver för att delta i tipspromenaden är en mobil och gratisappen Xrundan.
Här finns X-rundor
• Bor, motionsspåret
• Bredaryd, runt Heligsjö
• Forsheda, motionsspåret
• Horda, motionsspåret
• Värnamo stad, Borgen
• Värnamo stad, Apladalen

 

Läs mer

Hela veckan

Hela Tranås går och cyklar – låt bilen stå en vecka.

Med kampanjen ”Hela Tranås går och cyklar” vill Tranås kommun uppmuntra sina invånare att välja mer klimatsmarta färdsätt än bilen. Under veckan räknar deltagarna (grupper eller enskilda) hur många kilometer man istället går eller cyklar.
Välkommen att anta utmaningen! Hur många varv kan vi komma runt jordklotet?

Läs mer
Hela veckan

Klimatutställning - tema återbruk

Klimatutställningen med tema återbruk kan ses mellan kl. 11-15, alla dagar utom söndag hos NBV.

Tid: Utställningen är öppen kl. 11:00 - 15:00.
Plats: NBV, Ågatan 19 Tranås.

Läs mer

16/9

Plusenergiforum - länets stora klimatkonferens

Länet är kaxigt med mer ambitiösa utsläppsmål än de nationella, men utvecklingen inte minst i transportsektorn går alldeles för långsamt. Nu krävs mod, handling och ledarskap! Plusenergiforum inleder årets Klimatvecka och temat är framtidens hållbara transporter och resande. Konferensen är digital, kostnadsfri och öppen för alla.

Tid: Kl. 09:00 - 15:30, tech-check kl. 08:30.
Plats: Digital konferens, du får information om hur du deltar när du anmäler dig.

Läs mer

16/9

Digital invigning av Klimatveckan

Den 16 september invigs Klimatveckan digitalt med hälsningar från Klimatrådets medlemsorganisationer.

Tid: Kl. 12:00.
Plats: Håll utkik på sociala medier!

16/9

Cykeldagar i Tranås

Cykeldagar för anställda i Tranås kommun. Ecochange finns på plats för visning av förmånscyklar för dig som är tillsvidareanställd. Cykelservice till alla anställda- kom förbi med din cykel. KMK, Kommunens må-bra-klubb, finns på plats mellan kl. 11-14, kom förbi och säg hej! Tranås nya mötes- och resepolicy visas upp.

Tid: Kl. 11.00 - 18.00.
Plats: Stadshusplanen, Tranås.

Läs mer

16/9

Återbrukscafé – smått och gott!

Vi tar vara på de saker som vi inte använder längre och skapar något nytt av dem. Välkommen och få tips och prova på att skapa något nytt!

Tid: Kl. 18.00 - 20.00.
Plats: NBV, Ågatan 19 Tranås.

Läs mer

17/9

Workshop - Geodata för klimatanpassning

Den 1 augusti 2018 ändrades plan- och bygglagen (PBL 2010:900 3 kap 5 §). Syftet med ändringarna var att förbättra beredskapen i kommunerna för klimatförändringen och därför erbjuds en heldagsworkshop i praktisk träning av den geodata som kan användas. Vi kommer att göra klimatanpassningsbedömningar med GIS-underlag kopplat till riskerna översvämning, och markrörelser i den fysiska planeringen. Dagen varvas med praktisk träning och presentationer.

Tid: Kl. 08:30 - 16:00.
Plats: Stora hotellet, Jönköping.

Läs mer

17/9

Cykeldagar i Tranås

Cykeldagar för anställda i Tranås kommun. Ecochange finns på plats för visning av förmånscyklar för dig som är tillsvidareanställd. Cykelservice till alla anställda- kom förbi med din cykel. KMK, Kommunens må-bra-klubb, finns på plats mellan kl. 11-14, kom förbi och säg hej! Tranås nya mötes- och resepolicy visas upp.

Tid: Kl. 11.00 - 18.00.
Plats: Stadshusplanen, Tranås.

Läs mer

17/9

#Samhällsnyttigasamtal - livestream

Anslut till en dag utan power points och pekpinnar. Inga föreläsningar eller färdiga svar. Bara samhällsnyttiga samtal med beslutsfattare och sociala innovatörer om hur vi tillsammans kan bygga ett hållbart Jönköpings län. Hela dagen live-streamas med olika programpunkter och talare!

Tid: Kl. 12:30 - 16:00.
Plats: Livestreamas på Youtube.

Läs mer

17/9

Återbruka mera – kläder och tyger!

Släng inte kläderna, utan skapa något nytt av dem. Ge dem en ny chans! Välkommen in och få tips och skapa något nytt!

Tid: Kl. 18:00 - 20:00.
Plats: NBV, Ågatan 19 Tranås.

Läs mer

17/9

Tipspromenad med klimattema

Tipspromenad för alla, anordnas av PRO i samarbete med Tranås Energi. Start vid gräsmattan vid gamla Ydrebron, ner mot Tranås Energi. 

Tid: Kl. 16:00 - 19:00.
Plats: Hälsans stig, Tranås.

Läs mer

17/9

Klimatkampen - avslutningsevent med klimatkämparna

Digitalt avslutningsevent med Klimatkämparna. Vi delar erfarenheter och insikter från det gångna året.

Tid: Kl. 18.00
Plats: Anmäl dig till yrsa@svalna.se

Läs mer

18/9

Prat om god mat för människa & miljö

Den nya mässan Elmia Matbruk tar tempen på matinnovation och livsmedelsproduktion i länet. Vi har bjudit in intressanta gäster och pratar om god mat för människa och miljö. Missade du livesändningen från Studio Elmia, kan du kika i efterhand via webben och ingen inloggning krävs.

Deltagare:
Karin Nalbin, vice ordförande i regionstyrelsen för LRF
Stefan Lundvall, entreprenör akvaponisk odling och odling av ostronskivling i kaffesump
Sara Johansson, universitetslektor, Jönköping University
Marcus Söderlind, grönsaksodlare med biogasanläggning
Moderator:
Maria Lindsäth, Mässansvarig Elmia Matbruk

Läs mer

18/9

Seminarium om mat och klimat

Välkommen till ett seminarium med mat och klimat i fokus! Ett seminarium för dig som jobbar med eller vill veta mer om matens roll i utvecklingen mot ett hållbart samhälle.

Tid: Kl. 09:00 - 12:00.
Plats: Seminariet är digitalt med plattformen zoom – länk skickas ut i god tid innan seminariet.

Läs mer

18/9

Demokratisoppa - klimat är en humanitär angelägenhet


Demokratisoppa är ett koncept där du kan lyssna på och delta i intressanta och inspirerande samtal om demokrati. Årets talare närmar sig på olika sätt klimatförändringarnas inverkan på människan, lokalt och globalt. Den 18 september inleds Demokratisoppa av Sofia Hammarstrand, ST-läkare och ordförande i klimatgruppen som formerats inom läkarförbundet i Sverige och internationellt. Därefter berättar Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränser, om hur organisationen möter och hjälper de vars hälsa redan påverkats av klimatförändring.

Tid: Kl. 12.00 - 13.00
Plats: Seminariet är digitalt länk skickas till anmälda.

Läs mer

19/9

Klimatloppis - lördag

Kläder, leksaker och mycket mer, som vill få ett nytt hem! Du får även tips och idéer om hur du kläder och saker kan få nytt liv och hur det kan skapas nya saker av det gamla.

Tid: Kl. 10:00 - 15:00.
Plats: NBV, Ågatan 19 Tranås.

Läs mer

19/9

Skräpplockarutmaning för föreningar

Lördagen den 19 september, på World Cleanup Day, kan din förening vara med och göra en insats för miljön. Samla och sortera så mycket skräp ni kan i området där ni har era aktiviteter.
Allt skräp lämnas sedan på Norraby återvinningscentral före kl. 15. Anmälan sker på Tranås Direkt (Storgatan 22), där även mer info finns.

Tid: hela dagen, inlämning kl. 15:00.
Plats: Tranås Direkt, Storgatan 22, Tranås.

Läs mer

19/9

Återvinningspromenad

Återvinningspromenad på Norraby återvinningscentral i Tranås. Hur påverkar dina sopor klimatet? Gå vår tipspromenad och lär dig mer om återvinning! Tipspromenaden sitter uppe under hela Klimatveckan. Besök oss gärna lördagen den 19/9, då bjuder personalen på grillad korv. Vinnare utses efter veckans slut.

Tid: Hela dagen (tipspromenaden är öppen hela veckan).
Plats: Norraby Återvinningscentral, Tranås.

Läs mer

19/9

Klimatloppis - söndag

Kläder, leksaker och mycket mer, som vill få ett nytt hem! Du får även tips och idéer om hur du kläder och saker kan få nytt liv och hur det kan skapas nya saker av det gamla.

Tid: Kl. 10:00 - 15:00.
Plats: NBV, Ågatan 19 Tranås.

Läs mer

21/9

Året Klimatprisvinnare koras

För åttonde året i rad delar Klimatrådet ut Klimatpriset. För visionen om ett klimatsmart Plusenergilän. Läs mer om alla nominerade i länken nedan!

Tid: 12.15
Plats: Residenset. Tyvärr kan ingen publik delta detta år.

Läs mer

21/9

Livestream med Mats Alvesson

Relationen mellan språk och praktik: Detta att vi alla pratar om hållbarhet/klimat…leder detta per automatik till att mer görs inom detta område, eller är det snarare så att ju mer prat desto mindre verkstad?

Mats är företagsekonom och professor vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Mats lägger sin kraft på att bidra till eftertanke och inspirera till kritisk reflektion. För den komplexitet som präglar moderna organisationer kräver att vi överger tron på överdrivet enkla framgångsrecept och i stället utvecklar självständigt och kritiskt tänkande.

Tid: 09:00 - 09:40
Plats: Klimatrådets Youtube-kanal.

Till stream

21/9

Återbruka ännu mera - papper, kartong och tapet!

Ta vara på papper och tidningar och skapa något av dem. Välkommen och få tips och prova på att skapa något av papper.

Tid: Kl. 18:00 - 20:00.
Plats: NBV, Ågatan 19 Tranås.

Läs mer

22/9

Naturvandringar - tema naturmarker och naturbeteskött

Vill du lära dig mer om naturbetesmarkers rika flora och fauna och om svenskt naturbeteskött – ett kött som har fått grönt ljus i WWF:s köttguide? Häng med på en naturbetesvandring i biosfärområdet Östra Vätterbranterna 22 september. Vi erbjuder två naturvandringar – en för producenter och en för konsumenter, nedan anmäler du dig till den vandring som passar dig bäst!

Tid: Kl. 14:00 - 15:30 (för producenter), 17:00 - 18:30 (för konsumenter).
Plats: Östra Vätternbranterna, Jönköping (exakt plats meddelas vid anmälan).

Läs mer

22/9

Återbruk för barn – Tyger och garn!

För barn från 10 år och uppåt. Vi provar på att skapa ny saker av tyg och garn.

Tid: Kl. 15:00 - 17:00.
Plats: NBV, Ågatan 19 Tranås.

Läs mer

22/9

Workshop - affärsutveckling och klimat

Näringslivet har en betydelsefull roll i omställningen till ett hållbart samhälle och vi har ett ökat fokus i länet på cirkulär ekonomi, lösningar för att hantera ett förändrat klimat och ökad spridning av kunskap samt erfarenheter som främjar hållbart och klimatsmart näringsliv. Vad kan företag göra för att utveckla sin affärsnytta och stärka sin konkurrens och samtidigt bidra till länets vision och strategi om klimatsmart plusenergilän?
Bidra på workshopen med ditt och ditt företags kunnande och engagemang för att stärka din affärsidé men också bidra till länets utveckling.

Tid: Kl. 09:00 - 11:30
Plats: Workshopen är digital med plattformen Zoom - länk och mer information skickas ut i god tid innan workshopen.

Läs mer

22/9

Allt om Solenergi för föreningar

Hur kan en förening producera egen el med solceller eller värma upp stora mängder varmvatten? Energi- och klimatrådgivarna i Jönköpings län bjuder in alla föreningar som är nyfikna på solenergi till ett kostnadsfritt webbinarium. Lars Andrén, en av Sveriges mest anlitade föreläsare inom solenergi guider med stor entusiasm och ett gediget kunnande åhörarna genom processen att skaffa en egen anläggning. Svar på frågor om teknik, dimensionering, installation, regelverk, möjlighet till bidrag samt praktiska tips och checklistor. Webinaret arrangeras av Energi- och klimatrådgivning i Jönköpings län!

Tid: Kl. 18.30 - 19:30
Plats: Föreläsningen sker digitalt, länk och mer information skickas ut till anmälda deltagare. Anmälan till energicentrum@jonkoping.se.

Läs mer

23/9

Seminarium - miljösmarta konsumtionsmönster

Välkommen på en seminariedag med Konsumentverket, Länsstyrelsen och Klimatrådet. Här bjuds du på inspiration, kunskap och övningar. Du kommer att få kunskap om hur konsumtionen ser ut idag i Sverige. Du får även tips och vägledning om hur man planerar och genomför insatser för att förändra beteenden i mer hållbar riktning. Det ingår även en gruppövning där du kommer att få prova på några olika steg i en metod för att förändra beteenden.

Tid: Kl. 09:00 - 12:00.
Plats: Seminariet genomförs via Skype - efter anmälan får du i god tid innan seminariet instruktioner om hur du deltar.

Läs mer

23/9

Seminarium - Klimatklivet och andra investeringsstöd för snabbare omställning till fossilfria transporter

Välkommen till ett digitalt seminarium där du får lära dig det senaste om Klimatklivet och andra investeringsstöd och styrmedel för snabbare omställning till fossilfria transporter, exempelvis Ladda bilen-stödet, premie för tunga fordon och Drive LBG. Du deltar i seminariet digitalt – länk skickas ut efter anmälan.

Tid: Kl. 09:00 - 10:00.
Plats: Digitalt seminarium - länk skickas ut efter anmälan.

Läs mer

23/9

Återbruka mer för barn – papper!

För barn från 10 år och uppåt. Vi återanvänder papper och kartong och skapar något nytt!

Tid: Kl. 15:00 - 17:00.
Plats: NBV, Ågatan 19 Tranås.

Läs mer