för sjätte året i rad  genomfördes Klimatveckan mellan den  4-11 september i hela Jönköpings län! Alla aktiviteter under Klimatveckan är tillgängliga för alla och kostnadsfria. Tack vare massor av organisationer och ännu fler  privatpersoner möjliggörs Klimatveckan.

2/9

Smygstart: tipspromenad med klimat-tema

I samband med Klimatveckan som pågår i länet har Sävsjö kommuns digitala tipspromenad X-rundan miljö- och klimattema på sina frågor under v. 36 och v. 37.
Tid: 2 - 15 september
Plats: Sävsjö, Sävsjö kommun
Arrangör: Sävsjö kommun

4/9

Svinnsmart frukost

Under Klimatveckan lanseras svinnsmart frukost, en del av Vox-care, Vox hotels hållbarhetsarbete. Vi vill minska matsvinnet och hos oss är frukosten den del i verksamheten där matsvinnet är störst. I vårt koncept Svinnsmart frukost kommer vi därför att den sista halvtimman varje frukost att servera vår frukost till reducerat pris men utan att fylla på frukosten för att då så stor del som möjligt ska ätas upp istället för att slängas. Vi riktar oss med detta till alla målgrupper som vill äta en bra och hållbar frukost och öppnar då också upp möjligheten för större målgrupper att komma och äta hos oss när priset också är lägre. Vi hoppas med detta att kunna minska matsvinnet på vår frukost för att så lite som möjligt behöver gå till spillo.

Svinnsmart frukost kommer serveras måndag-fredag kl. 09 - 09.30 med start den 4 september i samband med Klimatveckan.

Läs mer

4/9

Bara vanligt vatten!

Har du tänkt på att allt liv på jorden är beroende av vatten? Vi tvättar oss i vatten och vi dricker det. Om vattnet är smutsigt blir vi sjuka och utan vatten skulle vi inte överleva. I denna utställning möter du vatten ur många olika perspektiv. Både från förr och nu. Se hur människan har använt vatten, färdats längs det och bosatt sig intill det. Möt också djur, fiskar och växter som är beroende av vatten – och hitta till hela Vetlanda kommuns olika badplatser, kanotleder och fiskevatten!

Tid: Hela klimatveckan (stängt på måndagen)
Plats: Vetlanda museum
Arrangör: Vetlanda museum

Läs mer

4/9

Klimatveckans invigning

Klimatveckan invigs av alla arrangörer och medlemsorganisationer i Klimatrådet klockan 12.00!

4/9

Klimatkonferensen

Klimatkonferensen öppnar Klimaveckan! Sedan starten år 2014 bjuder vi in spännande talare för att lyfta fram hur vi går från ord till handling och får fortsatt kraft i klimatarbetet. Årets klimatkonferens har fokus på matfrågan. Under Klimatkonferensen tar Klimatkämparna >> plats och vinnaren av Klimatpriset >> koras!

Tid: 13.00 - 16.30
Plats: Kulturhuset Spira, Jönköping
Arrangör: Klimatrådet

Läs mer och anmälan

4/9

Jag är en återvinnare

Att tillsammans skapa möjligheter för ett hållbart samhälle bygger på känsla av samhörighet och meningsfullhet. Det försöker Sävebo AB förmedla till sina hyresgäster genom sin ”Boskola” som innehåller tips och råd kring vad som gäller i lägenheten, på gården och i tvättstugan. Varmt välkommen på ett seminarium om hur man skapar ökad hållbarhet för hyresgäster.

Tid: 11 - 12 (lunch efter seminariet ingår för föranmälda deltagare)
Plats: Kulturhuset Spira, lokalen Glasklart, Jönköping
Arrangör: Länsstyrelsen i Jönköpings län

Läs mer och anmälan

4/9

Workshop i Klimatsamverkan

Klimatförändringarna är en av de största utmaningarna i vår tid. Vi behöver både minska vår klimatpåverkan och samtidigt förbereda oss på konsekvenser av det förändrade klimatet. Utmaningen är för stor för någon organisation att möta på egen hand – vi behöver samarbeta. Men vad innebär klimatsamarbete? Vad får den att fungera eller haverera? Hur kan den effektiviseras?

Välkommen till en workshop om kommunikationens roll i klimatsamverkan. Du kommer få lyssna till en föreläsning om samverkansforskning och i en workshop även själv arbeta med de samverkansutmaningar du och din organisation står inför. Workshopen hålls av Peter Berglez, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, och Otto Hedenmo, doktorand i medie- och kommunikationsvetenskap, båda vid Jönköping University med inriktning mot hållbar kommunikation.

Tid: kl 10.00 - 12.00
Plats: Kulturhuset Spira, lokal Bernts Loge, Jönköping.
Arrangör: Jönköping University

Anmälan görs till Otto Hedenmo, otto.hedenmo@ju.se.

Workshopen kommer spelas in för att i anonymiserad form användas i forskningssyfte.

4/9

Cirkulär design enligt Houdini

Cirkulär ekonomi är ett ord på allas läppar nu för tiden, men vad innebär det i praktiken? Hur hamnade vi i dagens allt snabbare snurrande konsumtionshjul? Kan vi skapa produkter utan att skapa avfall? Hur ser en affärsmodeller ut, där inget alls behöver säljas? Kan man laga mat av komposterade sportkläder? Det svenska outdoormärket Houdini har arbetat med cirkulär design i över 10 år. Nu kommer de hit, berättar om sin syn på hållbarhet och visar exempel på lösningar till en av vår tids stora utmaningar: Hur ska vi kunna producera och använda varor utan att samtidigt förstöra den planet vi lever på?

Tid: 10.00 - 11.30
Plats: Kulturhuset Spira, Restaurangen, Jönköping
Arrangör Cybercom och Houdini

Läs mer och anmälan

4/9

Inspirationsmeny för hela länet

Sedan 2017 har Klimatrådet intesifierat arbetet med att lyfta fram fördelarna med den svenska maten. Inspriationsmenyn är en viktig del och används just som inspiration under Klimatveckan 2019!

Årets Inspirationsmenyn är här och lanseras på Klimatkonferensen 2019 >>

Läs mer

4/9

Klimatkampen med Svalna

Klimatkampen drar igång i Jönköpings län! Klimatkampen är en satsning som görs tillsammans modiga människor (klimatkämpar) runt om i Jönköpings län.

Klimatkampen och alla kämpar lanseras på Klimatkonferensen 2019 >>

Läs mer

4/9

Bokbord om klimatet

Högskolebiblioteket vid Jönköping university fokuserar på klimatfrågan med ett särskilt bokbord under hela Klimatveckan.

Tid: Hela Klimatveckan (4-11 september)
Arrangör: Högskolebiblioteket, Jönköping university

Läs mer

4/9

Spela miljöbingo

För dig som är boende i Värnamo kommun finns möjligheten att utmana dig själv, familj, vänner eller kollegor att spela miljöbingo, med start under klimatveckan. Ett sätt att både skapa en hållbar vardag och få chans att vinna schyssta priser.

Tid: Hela Klimatveckan och mer därtill! (4-30 september)
Arrangör: Värnamo kommun, Värnamo energi och Finnvedsbostäder

Läs mer

4/9

Fokus på klimatfrågan i Tranås skolor

På högstadieskolorna och gymnasiet arbetar eleverna med olika projekt under veckan. Centralköket serverar klimatsmarta luncher till kommunens skolor under veckan.

Tid: Hela Klimatveckan (4-11 september)
Arrangör: Junkaremålsskolan, Ängsrydsskolan, Holavedsskolan
Arrangör: Tranås kommun

4/9

Öppet hus på Smörblomman

Välkomna till Smörblomman på öppet hus! Med anledning av klimatveckan visar vi vårt arbete med återvinning av ljuskoppar. Vi jobbar även med att sy babytäcken av begagnade lakan och andra tyger. Välkomna på ett besök och passa på att fika av vårt hembakta sortiment.

Tid: 10.00 - 15.30
Plats: Smörblommans café & hantverk, Stockaryd, Sävsjö kommun
Arrangör: Smörblommans café & hantverk

Läs mer

4/9

Framtidens hållbara boende

HSB Göta bjuder in till ett seminarie i tre delar:
1. HSB Living Lab, ett levande lab och forskningsarena om framtidens boende.
2. Laddstolpar för elbilar - hur ska man tänka?
3. Solceller- vad är nyttan med investeringen?
Dessutom visning av HSB:s solcellsanläggning på plats.

Tid: 17.00 - 21.00
Plats: HSB Götas kontor, Jönköping
Arrangör HSB Göta

Läs mer

4/9

Föreläsning om zero waste

En föreläsning om att minska påverkan på naturresurserna genom att minimera vårt avfall. Carolina Helmersson ger tips och råd om vad vi kan göra i vardagen för att leva hållbart utifrån perspektivet zero waste.

Tid: 18.30
Plats: Bikupan på Tändsticksområdet,Tändsticksgränd 3 Jönköping
Arrangör Den ekologiska matvarubutiken Bikupan

Läs mer

4/9

Minska avfallet!

Återvinningscentralen i Vaggeryd där du får hämta saker som någon annan tänkt slänga.

Tid: Återvinningscentralens öppettider.
Plats: Återvinningscentralen, Krokvägen 15 i Vaggeryd.
Arrangör: Vaggeryds återvinningscentral, tillhör kommunalförbundet Såm.

Läs mer

4/9

Tävling: hållbart resande på din arbetsplats

Var med i en rolig tävling riktad mot dig som arbetar inom kommun och region och som vill uppmuntra hållbart resande på arbetsplatsen!

Såhär går ni tillväga:
1. Ansök om kunskaps- och diskussionsmaterial, t ex. bordspratare, stör-ej-skyltar för resfria möten, giveaways m.m.
2. Fotografera hur ni använder materialet eller reser hållbart på arbetsplatsen, lägg upp på Instagram och/eller Facebook under hashtaggen #energikontornorrasmåland samt den organisation ni arbetar för.
Det går också bra att skicka bilderna via mail till energikontoret@rjl.se.
3. Håll tummarna för vinst! I potten finns b la. fredagsfika eller fruktkorg för dig och dina kollegor!

Tid: 4 till 30 september
Arrangör Energikontor Norra Småland

Delta i tävlingen

5/9

Cirkularitet i produktutvecklingsprocessen – hur gör man?

Kom och lyssna till Thomas Nyström forskare på Rise med expertkunskaper inom cirkulär ekonomi och produktutveckling. Thomas kommer att ge en inblick i hur man får in ett cirkulärt tänk i design- och produktutvecklingsprocessen.

Tid: 8.00 - 9.30
Plats: Science Park, Konferensavdelningen (vån 5), Gjuterigatan 9, Jönköping
Arrangör CSR Småland

Läs mer och anmälan

5/9

Hur kan Nässjö kommun bidra till en mer hållbar framtid?

Kom och träffa tekniska serviceförvaltningen i Nässjö kommiun, som berättar hur vi arbetar för en mer hållbar framtid genom våra satsningar på egen solkraftsproduktion, el från förnyelsebara energikällor och miljövänligare fordon.

Tid: 10.00-15.00
Plats: Stortorget, Nässjö
Arrangör Nässjö kommun, tekniska serviceförvaltningen

Läs mer

5/9

Insamling av småel & batterier i Nässjö

Återvinn dina trasiga hushållsapparater, gamla mobiltelefoner eller batterier. Under torgdagen finns vi på plats för insamling av småel och batterier.

Tid: 10.00-15.00
Plats: Stortorget, Nässjö
Arrangör Nässjö Affärsverk

Läs mer

5/9

Laddinfrastruktur i Nässjö kommun

Kanske hör du till dem som har haft elbil ett tag, är helt nybliven elbilsägare eller funderar på att skaffa en? Vi berättar gärna mer om vår satsning på laddinfrastruktur och hur du kan komma igång att ladda din elbil. För oss är det viktigt att hänga med i utvecklingen. Därför ser vi till att infrastrukturen för laddning av elbilar i Nässjö byggs upp på ett hållbart och säkert sätt. Vi har satt upp flera offentliga laddstolpar i Nässjö kommun och erbjuder laddstationer till dig som företag eller privatperson. Att installera en laddstation är en investering för framtiden. Vi hjälper dig hela vägen fram, vart du än är på väg.

Tid: 10.00-15.00
Plats: Stortorget, Nässjö
Arrangör Nässjö Affärsverk

Läs mer

5/9

Klimatrådsmöte

Klimatrådets ledamöter möts fyra gånger per år för att nätverka och fatta beslut om insatser som för oss till ett #plusenergilän. Detta möte har fokus på klimatförändringarnas effekter på Jönköpings län och hur vi kan klimatanpassa vårt samhälle och våra organisationer.

Plats: Region Jönköpings län
Dagordningen kommer du kunna ta del av här >>

5/9

Studiebesök - klimatanpassning

Klimatrådets fokusgrupp för ett anpassat klimat bjuder in till ett studiebesök inom klimatanpassning.

Tid: 13.00 - 14.00
Plats: Länssjukhuset Ryhov, Jönköping

Läs mer

5/9

Inviging Effektlager steg 2

Välkommen på invigning av ett av Sveriges (största?) effektlager av återanvända li-jon batterier! Effektlagret kombinerar sol, batterier och ladd på ett smart sätt. Solkraft produceras i en 255 kW solcellsanläggning, detta lagras i en second-lifeanläggning av batterier om 300 kWh och används bland annat för lastbalansering internt och en publik laddstation.

Tid: 13.30 - 14.30
Plats: ECRIS, Jönköping
Arrangör ECRIS i samverkan med Klimatrådet

Läs mer

5/9

Klimatanpassning av samhället - fördjupning med inspiration från forskning & praktisk verklighet

Efter studiebesöket följer ett fördjupningspass inom klimatanpassning. Vi bjuds på inspiration från EU-projektet Clarity med dess svenska partners SMHI, WSP, Stockholm stad och Länsstyrelsen i Jönköpings län, genom korta presentationer, konkreta exempel och diskussioner kring aktuella anpassningslösningar.

Tid: 14.15 - 16.00
Plats: Lokal originalet, Qulturum (hitta hit)

Läs mer

5/9

Om nedskräpning och dumpning av grovavfall

Nedskräpningen drabbar oss alla med dess påverkan på miljö, trivsel, trygghet och ekonomi. Nedskräpningen förekommer i många former men den kanske mest synliga är dumpningen av grovavfall. Detta sker både inom- och utomhus, i bostadsområden och långt ute i skogen. Tillsammans vill vi hitta sätt att förebygga detta och skapa trygga och trivsamma gemensamma miljöer.

Tid: 09:00 - 13:00 inklusive lunch
Plats: Sessionssalen, Hoven, Västra storgatan 16 i Jönköping.
Arrangör: Vätterhem, June Avfall och Håll Sverige Rent

Läs mer

5/9

Energi- och klimatrådgivning på Adelövs marknad

Energi- och klimatrådgivare från länets kommuner finns på plats för att informera om hur du kan spara energi och göra klimatsmarta val i vardagen m.m.

Tid: Hela dagen
Plats: Adelövs marknad, Adelöv
Arrangör: Länets energi- och klimatrådgivare

5/9

Återbruksutställning på Adelövs marknad

Bli inspirerad. En utställning av konst- och hantverk av återbruk.

Tid: Hela dagen
Plats: Adelövs marknad, Adelöv
Arrangör: Tranås kommun, VA-och avfallsavdelningen

5/9

Naturhjältarna i Vildparken

Naturhjältarna i Vildparken är en aktivitet för alla femåringar i Eksjö kommun.

Plats: Eksjö

Läs mer och anmälan

5/9

Hållbar konsumtion - hur gör man?

Kom på en inspirationsföreläsning där Jonna från Medveten konsumtion går igenom de globala hållbarhetsmålen, mer specifikt "hållbar konsumtion och produktion" och hur Sveriges ekologiska fotavtryck ser ut. Detta för att ge dig lösningar och konkreta tips på hur du kan bli en mer medveten konsument. Vi utlovar inspiration utan pekpinnar, inte dåligt samvete!

Tid: Mingel med arrangörer och förläsare mellan kl. 17.30-19.00. Föreläsning kl. 19.00-20.00. Ingen föranmälan behövs.
Plats: Kulturhuset, Sävsjö
Arrangör: Sävsjö kommun, Naturskyddsföreningen, Friluftsfrämjandet och Sävsjöortens biodlarförening.

Läs mer och anmälan

5/9

Föreläsning om permakultur & skogsträdgård

Drömmer du om en prunkande trädgård, sprängfylld med nyttiga godsaker från tidig vår till sen höst? En trädgård där du kan höra fågelkvitter och insektssurr, en trädgård som bara blir bördigare, vackrare och mer självskötande för varje år? En trädgård som är bra för planeten, som fångar in, lagrar och omvandlar massor av koldioxid till bördig jord som kryllar av liv? Den drömmen kan bli verklighet om du vågar ge dig in i skogsträdgårdsodlingens värld!

Välkommen på ett föredrag med Philipp Weiss, en av författarna bakom Årets trädgårdsbok 2018, ”Skogsträdgården: odla ätbart överallt”.

Tid: 18.00 - 20.00
Plats: Lundstorps hembygdsgård, Askerydsvägen, Eksjö

Läs mer och anmälan

5/9

Temakväll om bin och honung

Välkommen till en kväll om bin, biodling, honung och andra biprodukter. Biodlaren Ola Hellman berättar och har provsmakning av honung.

Tid: 18.30
Plats: Bikupan på Tändsticksområdet, Jönköping
Arrangör Bikupan

Läs mer

5/9

Carbon Fee & Dividend - a climate solution where everyone can win

Jonathan Moregård is the group leader for the Jönköping branch of Citizens' Climate Lobby. On September 5 at 16.00h, he will hold an inspiring lecture about "Carbon Fee & Dividend - a climate solution where everyone can win" at Jönköping University. Come and learn about the CCL's proposal on how to tackle the climate crisis! The event is hosted by Students for Sustainable Action and fika will be provided for attendees.

Time: 16.00
Place: Room HA308, Högskolan för lärande och kommunikation, Jönköping University
Host Students for Sustainable Action

6/9

Seminarium om mat och klimat

En dag för dig som jobbar med eller vill veta mer om matens roll i utvecklingen mot ett hållbart samhälle. Kom och inspireras av bland annat Livsmedelsverket, RISE, Gnosjö och Eksjö kommuner, LRF med flera.

Plats: Science Park, Jönköping
Tid: 09-14.30 inklusive lunch

Läs mer

6/9

Klimatberättelser - workshop i digital storytelling

Workshop i digital storytelling - vad har du för relation till klimatutmaningarna, är du optimist med fokus på omställning, eller är du orolig över förändringarna som sker? Ragnhild Larsson, känd från Klimatpodden, håller i en interaktiv workshop i digital storytelling - skapandet av din egen klimatberättelse.

Max 30 deltagare (först till kvarn gäller).

Tid: 09:00-12:00
Plats: Hc114, Jönköping University
Arrangör: Jönköping University

Läs mer

6/9

Agenda 2030 - Sävsjö kommun informerar

Sävsjö kommun finns på plats i centrum med information om aktuella projekt och Agenda 2030.

Tid: 10.00 - 14.00
Plats: centrum, Sävsjö

Läs mer

6/9

Utmaningar och lösningar för byggbranschen

Skanska satsar mycket för att få till gröna hållbara projekt. Dels i kontorsprojektet Dialogen som kommer husera Jordbruksverket och Skogsstyrelsen-stadens första BREAM projekt, ett certifieringssytem som ställer riktiga och krävande krav. Dessutom utvecklar vi 66 Svanenmärkta bostäder alldeles brevid-första flerbostadshuset i Jönköping?

Tid: 10:00-12:00
Plats: Kämpevägen 32, Jönköping
Arrangör: Skanska

Läs mer och anmälan

7/9

Visning av gas- och elbilar i Jönköping city

Visning av gas- och elbilar i Jönköping city vid Vindbron. Titta, provsitt och ställ frågor om hur du kan köra mer klimatsmart.
Finns också möjlighet att boka provkörning en annan dag.

Tid: 10.00 - 14.00
Plats: Vindbron, Jönköping
Arrangör: Länsstyrelsen och Atteviks

7/9

Skördefest Rudenstams Bär & Frukt

Solceller-en del av årets Skördefesten hos Rudenstams! Missa inte detta:)

Tid: 10:00 - 16:00
Plats: Rudenstams Bär & Frukt
Arrangör: Rudenstams

Läs mer och anmälan

7/9

Studiebesök & rundtur på kraftvärmeverket, Tranås

I Tranås kraftvärmeverk producerar Tranås Energi fjärrvärme som värmer ca 70 % av Tranåsbornas hem och el som säljs till kunder över hela Sverige, allt med förnybart biobränsle från skogen. Välkommen att följa med på en rundtur i vår moderna anläggning, där vi berättar om hur allt går till.

Tid: Vi har tre rundturer kl. 10, 11 och 12. Rundturen tar ca 45 minuter. Begränsat antal platser.
Plats: Kraftvärmeverket, Trehörnavägen 1 i Tranås (entré mitt emot EFG/tågstationen).
Arrangör: Tranås Energi

Läs mer och anmälan

7/9

Workshop - återbruk

Workshop med att återanvända saker. Matilda Forsärla tar oss med till detta spännande ämne.

Tid: Kl. 11-13
Plats: Biblioteket, Tranås
Arrangör: Tranås stadsbibliotek

Ingen föranmälan krävs.

7/9

Klottra dina tankar

På Norraby återvinningscentral har kommuninvånare chansen att lämna sina tankar/synpunkter på ett klotterplank vid besöket. Planket kommer vara utplacerat vid personalhuset under dagen och kommer innehålla två frågor, en på varje sida.

Tid: hela dagen
Plats: Norraby Återvinningscentral, Tranås
Arrangör: VA- och avfallsavdelningen, Tranås kommun

7/9

Aktivitetsförmiddag - Eksjö

Björkas Nytt och Bytt bjuder i samarbete med Naturskyddsföreningen in till en förmiddag med loppmarknad, tipspromenad, tips från återbrukare, saftbjudning och information om klimat och hållbarhet.

Plats: Eksjö
Tid: 10.00 - 14.00
Arrangör: Nytt och Bytt och Naturskyddsföreningen

Läs mer

8/9

Solsafari

Solsafari arrangeras för tredje året i rad! Under dagen kan du besöka olika solcellsanläggningar, ställa frågor till ägaren och få information om hur de fungerar i praktiken. Med hjälp av kartor och adresser hittar du enkelt till din närmsate anläggning.

Tid: 10.00 - 15.00
Plats: Hela Jönköpings län
Arrangör Klimatrådet

Läs mer

8/9

Öppen trädgård - permakultur och skogsträdgård

Ola i Mariannelund bjuder in till öppen trädgård med fokus på permakultur och skogsträdgård.

Plats: Mariannelund, Eksjö kommun

Mer info kommer inom kort

9/9

Levande presentation för minimal energiförbrukning

Du följer med, stanna upp och ställer frågor vid varje system och process i fastigheten med betydande energiförbrukning. Du får konkreta tips och förslag på hur du som fastighetsägare minimerar din energiförbrukning.

Arrangör Energikontor Norra Småland, För mer information kontakta anna.ejebring@rjl.se

9/9

Boulevardteatern - Vart tog min igloo vägen?

Boulevardteatern kommer till Eksjö med sin föreställning Vart tog min Igloo vägen? För barn som är 5-10 år.

Plats: Eksjö stadsbibliotek
Tid: 10.00

Läs mer

9/9

En energifylld dag i solens tecken

Solel - genombrottet har skett, marknaden expanderar kraftfullt och allt fler intresserar sig för och investerar i solcellsanläggningar. Lars Andrén förklarar vad som händer och ger sin bild av vad framtiden kommer att erbjuda, utifrån dagens moderna och lönsamma solceller till det Lars ser i sin solcellsdrivna kristallkula.

Eftermiddagen kommer även innehålla vikten av att ha rätt utbildning inom solel samt tips på hur vi blir mer klimatsmarta.
Tid:15.00
Plats:TUC Yrkeshögskola,Huskvarna
ArrangörTUC Yrkeshögskola

Läs mer och anmälan

9/9

Trähusskola del 4

Varmt välkommen till del 4 i länets trähusskola med fokus på volymhusträproduktion. Eftermiddagen fokuserar på volymhusproduktion i trä, vad krävs för att möte framtidens krav och hur svarar produktionen upp till krav som trähusskolan tidigare lyft fram inom risk (brand, vatten, egendomsskydd), miljö (klimatpåverkan och boendemiljö) och ekonomi (hur fördelaktigt blir det för de som köper bostaden).

Tid: 12.00 - 15.00
Plats: Vrigstad, Sävsjö kommun
Arrangör Klimatrådet

Läs mer

10/9

Krisberedskap och klimatanpassning

Ett klimat i förändring kommer medföra utmaningar även för samhällets hantering av olyckor och kriser. Krisberedskap och klimatanpassning har mycket gemensamt – att genom planering och förberedelser minska samhällets utsatthet och negativa konsekvenser. Under eftermiddagen presenteras både praktiska erfarenheter av ett klimat i förändring och den senaste forskningen inom krissamverkan.

Tid: 13.00 - 16.00
Plats: Lokal HB 116, HLK, Jönköping University
Arrangör: Länsstyrelsen i Jönköpings län och Jönköping University

Läs mer

10/9

Akvaponik - odla fisk i tvättstugan!

Med modern teknik kan fisk och grönsaker odlas inomhus i slutna system som kan placeras nästan var som helst, till exempel i en ladugård, tvättstuga eller industrilokal!
Under denna inspirationskväll får du lära dig om akvaponik och hur du själv kan komma igång. På plats finns bland andra Kimberly Berglöf, en av författarna av handboken ”Fisk i hus” och Niklas Wennberg som driver en av Sveriges första akvaponikanläggningar mitt i Göteborg.
Kvällen är gratis. Vi bjuder på kaffe och smörgås! Du får chans att provsmaka landodlad fisk.

Tid: 18.30
Plats: Stora Segerstad Natubruksgymnasium, Reftele
Arrangör: Värnamo Kommun, Gislaveds kommun, LRF och Refarm Linné

Läs mer

10/9

Företagsträff om klimatstöd för företag

Det finns stora möjligheter för dig som företagare att vara med i omställningen till ett mer hållbart samhälle. Just därför bjuder vi in till en informationsträff om vilka klimatpengar som finns att söka för företag under 2019 såsom Klimatklivet och stöd till solceller.

Mer info kommer inom kort

Tid: 14:30 - 16:00
Plats: Tillväxthuset, Odengatan 55, Sävsjö
Arrangör: Sävsjö näringslivs AB, Sävsjö kommun och Länsstyrelsen i Jönköpings län

Läs mer

10/9

Hållbara investeringar

Klimatrådet ska vara pådrivande i omställningen från fossilt till förnybart och hållbart, genom att visa på möjligheter och skapa värde för den enskilda organisationen och samhället. Förmiddagen fokuserar gröna obligationer som du använder för att finansiera projekt eller tillgångar som bidrar till miljömässig hållbarhet. Till exempel gröna byggnader, förnybar energi eller hållbara transportlösningar som bidrar till att förebygga och begränsa föroreningar.

Tid: 09:00 - 12:00
Plats: Länsförsäkringar Jönköping
Arrangör: Klimatrådet, Länsförsäkringar Jönköping och Kommuninvest

Läs mer

11/9

Solbilsrace - bästa solbil vinner!

TÄVLING! På Klimatveckans finaldag kommer länets vassaste teknikelever ställas mot varandra i en solbilstävling! Med egentillverkade solbilar kommer de tävla i design, innovation och framförallt snabbhet. Kom för att rösta på snyggaste designen eller heja på din favoritbil - alla är välkomna!

Tid: 10:00 - 12:00, alla är välkomna!
Plats: Atteviks Jönköping
Arrangör: Klimatrådets ungdomsråd, JU Solar Team, Atteviks.

Läs mer

11/9

Samarbete för elektrifiering av transporter

Ellevio, Scania, Vattenfall och Volkswagen har i ett unikt samarbete undersökt vad som krävs för att det ska vara möjligt att köra alla transporter i en stad på el.

Tid: 12:30 - 13:30
Plats: Atteviks Jönköping
Arrangör: Atteviks

Läs mer

11/9

Cirkulär ekonomi och hållbart ledarskap ger hållbara affärer

Föreläsning 1: Hållbarhetsstrateg Kjell Ivarsson från LRF Stockholm pratar om cirkulär ekonomi; vad är det och varför det är viktigt?
Föreläsning 2. Johanna Palmér, VD på Östsvenska Handelskammaren och styrelseledamot i Envima pratar om hur hållbart ledarskap ger hållbara affärer.

Tid: 11.00 - 13.15 inklusive lunch
Plats: Tranås United, Tranås
Arrangör: Tranås United och LRF

Läs mer

11/9

Svinnlandet - föredrag om dumpstring och matsvinn

En tredjedel av alla mat som produceras i världen når aldrig konsumenternas magar. För att uppmärksamma detta enorma slöseri som är vårt näst största miljöproblem, har journalisten och författaren Andreas Jakobsson och hans familj under över fem års tid levt enbart på mat från matbutikers soptunnor och containrar. Det har resulterat i den prisbelönta reportageboken Svinnlandet. Andreas Jakobsson är också känd från tv-program som SVT:s Maträddarna, Nyhetsmorgon och Go’kväll.

I sitt föredrag Svinnlandet berättar Andreas Jakobsson om sina erfarenheter av dumpstring (att ta hand om mat som kastats), visar på orsaker till varför maten kastas och pekar på möjliga lösningar genom positiva exempel.

Tid: 18.30
Plats: Eksjö stadsbibliotek, Eksjö
Arrangör: Studieförbundet Vuxenskolan i samarbete med Miljöpartiet de gröna, Centerkvinnorna och Eksjö stadsbibliotek

Läs mer