ONSDAG 20/9

 

Sustainability Day

Plats: Högskolan, Jönköping
Jönköping University tjuvstartar Klimatveckan med Sustainability Day. Jönköping University vill uppmuntra och inspirera studenter och personal till hållbarhet. Huvudtalare under dagen är Parul Sharma.

TORSDAG 21/9

 

Invigning av Klimatveckan

Plats: Residenset, Jönköping

Alla arrangörer och engagerade i Klimatveckans aktiviteter är varmt välkomna till invigningen av Klimatveckan på länsresidenset. Klimatveckan invigs av Klimatrådets ordförande, landshövding Håkan Sörman.

Branschdag om solkraft

Plats: Campus Värnamo, Värnamo
Intresset för solenergi har ökat explosionsartat de senaste åren - hur hanterar länets näringsliv och branscher denna trend? Campus Värnamo bjuder in branschen till seminarium och minimässa med installatörer, innovatörer och visar på goda exempel inom solkraft. 

Miljöfika

Plats: Jönköping

Grannskörden räddar dina äpplen! Jönköpings kommun bjuder in till miljöfika där företaget Grannskörden presenterar sitt företagskoncept - insamling av frukt från privata trädgårdar som sedan blir lokal och god äpplemust. 

Mat-och klimatseminarium

Plats: Jönköping
Maten vi serverar och äter ska vara inte bara vara god, utan även klimatsmart och lokalt framställd så mycket det går. Genom smarta val och metoder kan offentliga kök bidra till miljösmart, god och lokalt odlad mat och minskat matsvinn. Detta seminarium belyser framtidens utmaningar men också alla de möjligheter som finns till förändring och påverkan redan nu.

FREDAG 22/9

 

Hållbara inköp

Plats: Jönköping
I alla företag och organisationer görs inköp – allt från stora investeringar till inköp av kontorsmaterial och fika. Hållbara inköp handlar om att väga in miljöpåverkan och social påverkan och inte bara ställa krav på pris och kvalitet vid inköp. Under seminariet kommer vi att prata om varför man bör ställa krav vid inköp. Vi kommer också ge konkreta tips på hur man kan göra detta i praktiken. Vilka krav kan och bör vi ställa och hur säkerställer vi att leverantörerna lever upp till dessa krav?

Hållbar upphandling och solkraft

Plats: Nässjö
Klimatrådet i samverkan med Träcentrum i Nässjö bjuder in till ett upphandlingsseminarium om hållbar upphandling med fokus på solkraft. Den offentliga sektorn står inför en stor utbyggnad av solceller vilket kräver flertalet upphandlingsförfarandet. Detta seminarium riktar sig både till de som utfärdar såväl som svarar på upphandlingar. Vad bör man tänka på, vilka krav kan man ställa, hur upphandlar man hållbart?

Alltid nära - upplev en bilfri dag i Sävsjös stadskärna

Plats: Sävsjö

För att nå klimatmålen måste vi minska våra utsläpp från transporter och förändringen måste ske för bilen, bränslet och vårt beteende. Men hur kan man resa mer klimatsmart och hållbart? Sävsjö kommun vill inspirerar till hållbart resande genom att informera och visa på alternativ till bilen. Träffa olika utställare och serva din cykel. Under den bilfria dagen utmanar vi dig att låta bilen stå och välja cykeln, promenaden eller kollektivtrafiken istället. 

Filmvisning - filmen "Imorgon"

Plats: Sävsjö
Klimatet förändras men istället för att visa det värsta som kan hända fokuserar filmen ”Imorgon” på vad vi kan göra för att vända utvecklingen. Vi möter människor som jobbar för en förändring och föreslår lösningar. Filmvisningen är kostnadsfri och öppen för alla.  

LÖRDAG 23/9

 

Pilgrimsvandring

Plats: Jönköping
Enkelhet är ett av pilgrimens nyckelord! När vi vandrar märker vi hur få prylar vi faktiskt behöver och hur lite vi måste förbruka av jordens ändliga resurser. Häng med Svenska Kyrkan på en pilgrimsvandring på Franciskusleden längst Vätterstranden. 

Klimatdag i Jönköping city

Plats: Jönköping

Under dagen fylls city av personer som bidrar till ett mer hållbart samhälle. Kom och kläm på solceller, el-och biogasbilar, testa cyklar, utmana dina klimatkunskaper och lär dig mer om hur vi klimatanpassar Jönköpings län. Du kan också  kliva ombord på Länstrafikens nya laddhybridbuss!

SÖNDAG 24/9

 

Solsafari

Plats: Hela Jönköpings län
Solceller är både en miljövänlig och pålitlig energikälla. För första gången kan vi stolt presentera solsafari i hela Jönköpings län, där såväl stora som små anläggningar visas upp av sina ägare. På solsafarit mellan kl. 10 - 15 kan du, guidad av kartor och vägbeskrivningar, besöka olika solcellsanläggningar runt om i länet bara idag öppna för allmänheten. Besök en anläggning, ställ frågor till ägaren och få information om hur den fungerar i praktiken. Dessutom kan du vara med i årets tävling och vinna ett solcellsbatteri perfekt för att ladda telefonen i skidbacken, på vandringsturen eller en skön dag på stranden.

Filmvisning - filmen "Imorgon"

Plats: Mullsjö
Klimatet förändras men istället för att visa det värsta som kan hända fokuserar filmen ”Imorgon” på vad vi kan göra för att vända utvecklingen. Vi möter människor som jobbar för en förändring och föreslår lösningar. Filmvisningen är kostnadsfri och öppen för alla.  

MÅNDAG 25/9

 

Framtiden är Sol

Plats: Högskolan, Jönköping
Lär dig mer om solkraft och förnybar energi. Hur fungerar solceller och vilken roll har solenergi i framtidens energisystem? Under seminariet får du lyssna på personer som arbetar med batterilagring, solkraftsutbyggnad i Afrika och hur man ska täcka alla svenska tak med solceller.  

Återbruksdag

Plats: Vaggeryd
Återvinning har länge varit på tapeten men denna dag vill vi klättra ett steg på avfallstrappan och fokusera på återbruk. Vi tror att alla har något att skänka och under dagen kommer Kreativt återvinningscenter ReMida, Frejas bod, Makerspace, Röda korset och Human Bridge till återvinningscentralen för att informera mer om deras verksamheter. Under dagen kommer det även att anordnas en bakluckeloppis med gratis säljplats.

TISDAG 26/9

 

Effekter av klimatförändringar - hur anpassar vi oss? 

Plats: Jönköping

Enligt klimatscenarier kommer vi få fler och mer omfattande perioder av torka på grund av ett förändrat klimat i Jönköpings län. Under denna heldag tar vi ett långsiktigt och strategiskt perspektiv på frågor om torka, vattenbrist och värmebölja. 

Bara början på ett nytt pass

Plats: Jönköping
Klimatrådet i samverkan med Friskis & Svetties Jönköping bjuder här på något helt nytt och unikt. Vi vill illustrera, förklara, utmana, inspirera och dela kunskap i nya former. Föreläsningar är inte slutet på en historia: Det är en början. Du lyssnar här på ett kort kärnfullt föredrag med hållbarhetsfokus, samtidigt som du kör ett spinningpass!

Frukostseminarium om elfordon 

Plats: Nässjö
Funderar ert företag på hur ni kan bidra till ett hållbart samhälle och hur ni kan påverka? Köra mer miljövänliga transporter? Behöver ni framtidssäkra era transporter för ett hållbart samhälle? Vi vill bjuda in till ett inspirerande och givande seminarie där konkreta förslag presenteras. Efter seminariet erbjuder vi provkörning av flera el-bils och hybridmodeller.

ONSDAG 27/9

 

Ungdomsdagen

Plats: Jönköping
Vi vill fortsatt peppa skolorna i länet! På Erik Dahlbergsgymnasiet arrangeras en inspirerade dag med hållbarhetsfrågor och klimat i fokus. Syftet är att på ett bättre sätt inkludera ungas tankar, idéer och åsikter i dessa frågor. Resultaten från dagen blir grunden för Klimatrådets ungdomsråd.

Industriforskning

Plats: Jönköping
Swerea SWECAST bjuder in till en workshop om hur smarta tekniklösningar ger klimatfördelar och om industrins roll i klimatanpassningsarbetet.

Filmvisning - filmen "Imorgon"

Plats: Vetlanda
Klimatet förändras men istället för att visa det värsta som kan hända fokuserar filmen ”Imorgon” på vad vi kan göra för att vända utvecklingen. Vi möter människor som jobbar för en förändring och föreslår lösningar. Filmvisningen är kostnadsfri och öppen för alla.  

Klimatsmarta bygdegårdar

Plats: Reftele
Jönköpings bygdegårdsdistrikt bjuder in till en informationskväll om hur man kan genomföra och söka stöd för energibesparande åtgärder, genomföra miljödiplomering och få sin bygdegård så klimatsmart som möjligt. 

TORSDAG 28/9

 

Klimatkonferensen 2017

Plats: Kulturhuset Spira, Jönköping

Klimatkonferensen 2017 tar sin utgångspunkt i en berättelse om framtid, innovation och utveckling utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Hur vi agerar de kommande åren har en stor betydelse för planetens stabilitet under en mycket längre tid framöver. Hur berör hållbarhetsfrågorna dig, din organisation och varumärke? Hur skapas framgångsrika verksamheter och vad driver arbete framåt? Vår målsättning är att du som deltagare ska få med dig konkreta kunskaper, inspiration och mer energi för att kunna bidra ytterligare i att skapa en mer hållbar framtid.

Årets talare är:

- Björn Sandén, Chalmers tekniska högskola

- Alexandra Davidsson,  Medveten Konsumtion 

- Håkan Nordkvist, IKEA-gruppen

- Kai Wärn, Husqvarna Group

- Madeleine Westin, Meteorolog och författare

Klimatkvällen

Plats: Kulturhuset Spira, Jönköping

En festlig kväll för Klimatet! Som avslut på Klimatkonferensen bjuder vi in till en underhållande och inspirerande kväll där vi får lyssna till vår folkkära Mark Levengood, som ska tala om hur vi människor hanterar förändring. Ska vi nå omställningen till ett mer hållbart samhälle krävs både teknikförändring men även vårt beteende måste förändras. Dessutom delas det prestigefyllda Klimatpriset ut! Vem vinner i år?

MER UNDER KLIMATVECKAN

Klimatsmart mat serveras i skolor och äldreboenden

Kommunerna Jönköping, Habo, Sävsjö och Vetlanda serverar klimatsmart mat i alla skolor och äldreboenden under hela Klimatveckan!

Hållbar utveckling i gymnasieundervisningen

Bäckadalgymnasiet i Jönköping deltar i Klimatveckan genom att att fokusera på temat hållbar utveckling i all undervisning på fordon-och transportprogrammet och byggprogrammets mark-och anläggningsinriktning.