Miljösmart, god och lokalt odlad mat i offentliga kök – nu och i framtiden

Maten vi serverar och äter ska inte bara vara god, utan även klimatsmart och lokalt framställd så mycket det går. Genom smarta val och metoder kan offentliga kök bidra till miljösmart, god och lokalt odlad mat och minskat matsvinn. Detta seminarium belyser framtidens utmaningar men också alla de möjligheter som finns till förändring och påverkan redan nu.

Kom och låt dig inspireras och ta del av nya nationella, regionala och lokala lösningar och trender!

 

Program

08.30-09.15  Morgonpass med Jönköpings kommuns miljöfika: Grannskörden räddar dina äpplen

9.00-9.30      Samling och fika
9.30-12.00    Förmiddagspass

Välkomna!
David Ekbäck, ordförande i Klimatrådets fokusgrupp Förnybar energi och jord- och skogsbruk och Gisela Brumme, ordförande i fokusgruppen Energieffektivisering konsumtion och livsstil hälsar välkomna.

Tillbaka till framtiden! Rusta din måltidsverksamhet för morgondagens matgäst, redan idag
Annika Unt, dietist och kommunikatör, Mat & Media Kommunikation

Etisk hänsyn vid offentlig upphandling av mat
Per Sandin, Sveriges lantbruksuniversitet – Future Food

Regional livsmedelsstrategi för Jönköpings län
Styrgruppen Grönt kluster Jönköpings län

Miljösmart och gott –  utmaningar inom förskola, skola och äldreomsorg
Cecilia Klyver, kvalitetsutvecklare kost barn- och utbildningsförvaltningen
Ida Wissling,  utvecklingsledare socialförvaltningen
Pia Widell, skolmåltidsföreståndare Per Brahe-gymnasiet
Alla tre från Jönköpings kommun.

12.00-13.00      Lunch
13.00-15.30      Eftermiddagspass

Göteborgsmodellen leder till mindre matsvinn
Ulla Lundgren, Göteborgs stad

Vårt hållbara arbete
AnnaLena Norrman, ansvarig för Hållbar Utveckling och Kvalitet, Martin & Servera

Wernamaten och Vadet Gård – lokalt och miljösmart samarbete
Adam Svensson, affärscoach, Värnamo Näringsliv
Carina Bengtsson, bonde och småskalig matproducent, Vadet gård, Forsheda. Medlem i den ideella organisationen Wernamaten.

Local Food Nodes – ett verktyg för att öka andelen lokala livsmedel
Albin Ponnert, grundare av Local Food Nodes

Samtal om reflektioner från dagen

Seminariet avslutas med gemensam fika

Praktisk information

Tid
21 september, klockan 09.00-15.30 (Fika från kl. 09.00)

Plats
Elite Stora Hotellet, Jönköping

Målgrupp
kostchefer, dietister, matlagare, upphandlare, miljöstrateger, utbildare och politiker samt odlare, uppfödare, grossister och alla andra intresserade av mat och klimat i Jönköpings län

Max 80 deltagare.

Arrangör
Klimatrådet

Grönt Kluster

Kontaktperson
Catarina Kristensson, Länsstyrelsen i Jönköpings län
catarina.kristensson@lansstyrelsen.se

Anmälan
Sista anmälningsdag är måndagen den 11 september men säkra din plats genom att anmäla dig redan nu. Antalet platser är begränsat och det är därför viktigt att du som anmält dig inte uteblir utan att om du får förhinder lämnar över din plats till en kollega eller meddelar arrangören.

Ingen deltagaravgift tas ut.

Delta även på morgonpasset! Jönköpings kommuns miljöfika – grannskörden räddar dina äpplen.
Klicka här för information och separat anmälan.

 

Dela gärnaShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn